“Lazy” gehaktbal
Ingrediënten voor 10 personen:
- 1 kg hoh gehakt
- Peper en zout
- extra smaakmaker: een schepje mosterd, mespunt nootmuskaat, scheutje ketjap, gesnipperd uitje, schepje sambal, tijm
- 2 eieren
- Paneermeel
- Klont roomboter + scheut milde olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 75 graden en zet een ovenschaal in oven waar straks de 10 vinken in een enkele laag in passen.
- Maak het gehakt aan met de eieren, peper en zout en evt. een extra smaakmaker.
- Voeg zoveel paneermeel toe tot je een smeuïg maar stevig mengsel hebt.
- Verdeel het gehakt in 10 gelijke delen en vorm deze tot rond ballen.
- Verhit de olie in een braad-/koekenpan, voeg de boter toe.
- Leg de gehaktballen in het vet en bak ze op hoog vuur, in enkele minuten, aan alle kanten mooi bruin.
- Haal de voorverwarmde ovenschaal uit de oven en leg daar de gebakken ballen in.
- Zet de pan terug op het vuur en voeg een kopje heet water toe + het bouillonblokje. Roer de aanbaksels en het bouillonblokje los en giet deze jus bij de gehaktballen.
- Zet de schaal met vlees in de oven en laat het daar minimaal een half uur staan. Langer mag ook.
De truc is dat de oven op 75 graden staat en dat is de ideale temperatuur voor de gehaktbal. Bij 75 graden is ‘ie mals, gaar en sappig. Zolang je de oven maar niet hoger zet kun je het vlees er lekker in laten staan en heb je er geen omkijken naar.
Dit recept is onderdeel van mijn column over eten in de instelling en lazy gehaktballen.