“Lazy” gehaktbal
Ingrediënten voor 10 personen:
-
1 kg half om half gehakt
-
Peper en zout
-
extra smaakmaker: schepje mosterd, mespunt nootmuskaat, scheutje ketjap, gesnipperd uitje, schepje sambal, tijm
-
2 eieren
-
Paneermeel
-
Klont roomboter + scheut milde olijfolie
Bereiding:
-
Verwarm de oven voor op 75 graden en zet een ovenschaal in oven waar straks de 10 gehaktballen in een enkele laag in passen.
-
Maak het gehakt aan met de eieren, peper en zout en evt. een extra smaakmaker.
-
Voeg zoveel paneermeel toe tot je een smeuïg maar stevig mengsel hebt.
-
Verdeel het gehakt in 10 gelijke delen en vorm deze, met vochtige handen, tot rond ballen.
-
Verhit de olie in een braadpan, voeg de boter toe.
-
Leg de gehaktballen in het vet en bak ze op hoog vuur, in enkele minuten, aan alle kanten mooi bruin.
-
Haal de voorverwarmde ovenschaal uit de oven en leg daar de gebakken ballen (zonder het braadvet) in.
-
Zet de braadpan terug op het vuur en voeg een kopje heet water toe + het bouillonblokje. Roer de aanbaksels en het bouillonblokje los en giet deze jus bij de gehaktballen.
-
Zet de schaal met vlees in de oven en laat het daar minimaal een half uur staan. Langer mag ook.