Lentesla met dubbel-gedopte tuinbonen, groene asperges en knoflook-croutons
Ingrediënten voor vier personen:
- ½ krop kropsla
- 200 gram groene asperges
- 750 gram tuinbonen, vuil gewicht
- 4 eieren
- 2 (oude) witte boterhammen
- Snuf knoflookpoeder
- 2 el olijfolie
- Dressing: 1.5 dl olijfolie, 1.5 zonnebloemolie, 1 dl appelazijn, 0.5 dl appel diksap, bosje peterselie, 2 tenen knoflook, 4 gedroogde tomaten.
Bereiding:
- Maak eerst de dressing: hak de peterselie, knoflook en tomaten grof. Doe ze in een maatbeker en voeg de olijfolie toe. Mix fijn met een staafmixer. Voeg de zonnebloemolie, azijn en diksap toe, meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Je hebt niet alle dressing nodig, schenk de rest in een flesje en bewaar in de koelkast.
- Verwijder de korsten van de boterhammen en snijd ze in blokjes. Sprenkel de olijfolie en knoflookpoeder over de blokjes brood en hussel ze goed om. Verwarm een koekenpan en bak de blokjes brood op laag vuur krokant.
- Kook de eieren in 10 minuten hard, laat ze schrikken onder de koude kraan en laat ze verder afkoelen.
- Breng een pan met water aan de kook. Neem de groene asperges en breek de houtige onderkant er af. Blancheer ze in 4 minuten gaar. Haal ze met een tang of schuimspaan uit het kokende water en leg ze voorzichtig in een vergiet, spoel de asperges koud onder de kraan.
- Breng het water opnieuw aan de kook en voeg de tuinbonen toe. Kook ze in 10 minuten gaar. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Verwijder nu het grijze velletje van de tuinbonen.
- Was de sla en droog hem met behulp van een slacentrifuge. Scheur de bladeren voorzichtig in stukken en hussel ze om met een paar lepels van de dressing. Leg de sla op een mooi serveerbord. Verdeel daar de asperges en tuinbonen overheen. Pel de eieren en snij ze in kwarten, leg ze op de sla. Schep nog wat dressing over de asperges en tuinbonen. Garneer met de croutons.
Eet smakelijk!!