Troostrijke gerechten – Pasteitje met kipragout
Ingrediënten voor 4 pasteitjes:
- 4 pastei-bakjes
- 1 ui, gepeld en in kleine blokjes
- 30 gram roomboter
- 35 gram bloem
- 300 ml water met 1 kipbouillonblokje
- 1 kipfilet, in stukjes van 3 x 3 cm
- 2 el olijfolie
- 100 gram kastanjechampignons, in plakjes
- peper en zout naar smaak
- 2 el fijngehakte peterselie
Eet je geen vlees? Neem dan paddenstoelenbouillon i.p.v. kipbouillon en verschillende soorten paddenstoelen voor de kip.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Breng het water met bouillon aan de kook, zet het vuur laag en doe de kip erbij, laat het vlees in 10 minuten rustig garen. Zorg ervoor dat het water niet meer kookt.
- Zodra de kip gaar is, schep hem uit de bouillon, giet de bouillon in een maatbeker en zet opzij.
- Smelt in dezelfde pan de boter en bak de ui aan, zet het vuur laag en laat de ui rustig garen.
- Voeg dan in een keer de bloem toe aan de boter met ui (= roux) en zet het vuur middelhoog, roer regelmatig door een laat de roux in 5 minuten garen.
- Voeg dan een scheut bouillon toe aan de roux en roer goed door met een garde, zodra de bouillon goed is opgenomen en de saus glad is voeg je een nieuwe scheut bouillon toe. Dit doe je tot alle bouillon is toegevoegd. Breng saus opnieuw aan de kook, zet het vuur laat en laat nog even een minuutje zachtjes koken.
- Verhit intussen de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de champignons gaar en lichtbruin.
- Snij de gare kip in blokjes en voeg deze samen met de gebakken champignons toe aan de saus.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Snij de dekseltjes los van de pasteibakjes maar laat ze er wel in het bakje liggen, leg ze in de hete oven en warm ze 8 minuten op.
- Schep de hete ragout in de pasteibakjes, garneer met wat peterselie en leg het dekseltje op het pasteitje.
Eet smakelijk!
Dit recept is eerder verschenen in het inspiratie-kookboek ‘Toen was koken heel gewoon’. Voor meer informatie over het boek klik hier !