Piccalilly
Ingrediënten voor drie potten van 300 ml:
- 400 gram verschillende groenten in kleine blokjes; courgette, sjalot, paprika, komkommer, wortel, doperwt, bloemkool
- ½ rode peper zonder zaadjes en in dunne reepjes
- 3.5 dl natuurazijn of appelazijn
- 15 gram mosterdpoeder
- 2 gram milde kerrie
- 12 gram zout
- 100 gram rietsuiker
- 20 gram bloem
Bereiding:
- Meng mosterdpoeder, kerrie, zout, rietsuiker en bloem.
- Voeg 1 dl azijn toe en roer dit tot een gladde saus.
- Schenk de rest van de azijn in een pan en breng deze aan de kook.
- Voeg het mosterdmengsel toe en roer goed.
- Breng weer aan de kook en zet het vuur laag.
- Laat de saus 15 minuten zacht koken en roer regelmatig even door.
- Breng een pan met een laag water aan de kook, voeg alle kleingesneden groente toe en kook deze in 2 minuten gaar.
- Giet de groenten af in een zeef en voeg ze toe aan de saus.
- Breng die weer aan de kook, zet het vuur laag en laat de piccalilly nog 2 minuten zacht koken.
- Schenk de piccalilly in brandschone potten, draai de deksels erop.
- Zet de potten gedurende 10 minuten ondersteboven.
- Draai ze daarna terug en laat de piccalilly volledig afkoelen.
- Voor een optimale smaak zet je de piccalilly gedurende 2 weken donker en koel weg.
- Bewaar de pot na opening in de koelkast.
Piccalilly smaakt heerlijk bij andijvie stamppot, op een bruine boterham met oude kaas of bij de aardappeltaartjes.
Brandschone potten zorgen ervoor dat de piccalilly lang houdbaar is. Laat daarvoor de potten en deksels een ronde meedraaien in de afwasmachine of leg ze een minuut of tien in een badje met kokend sodawater, spoel ze vervolgens schoon met heet kraanwater en laat ze op hun kop uitlekken.