Pompoensoep met platbrood uit de pan
Ingrediënten voor 5-6 personen:
- 375 gram pompoen (netto gewicht)
- ½ zoetzure appel, in stukjes
- 1 kleine rode ui, in blokjes
- 1 teen knoflook, in stukjes
- ½ theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ cm gember, fijn geraspt
- 1 mespuntje harissa (peperpasta)
- ½ liter water
- 1 blokje groentebouillon
- 1 el olijfolie
Voor het platbrood:
- 200 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 150 gram Griekse yoghurt
- mespunt zout
Bereiding:
- Snij een dun schijfje van de onderkant van de pompoen af. Nu kun je hem stabiel neerzetten.
- Snij de pompoen in tweeën en vervolgens in kwarten. Verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees in stukken van 2 cm.
- Verwarm de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui aan tot deze glazig is.
- Voeg knoflook, gember, paprikapoeder en koriander toe. Schep even goed om.
- Voeg de pompoenstukken, de appel, harissa en de bouillon toe. Laat de soep 20 minuten rustig koken.
Wanneer de soep kookt kun je aan de slag met het platbrood:
- Weeg alle ingrediënten af en doe ze in een kom.
- Meng eerst met een vork tot alles goed gemengd is.
- Leg het deeg op het tafelblad en kneed een paar minuutjes tot je en glad en soepel deeg hebt.
- Snij daarna het deeg in zoveel stukken als je broodjes wilt.
- Strooi een beetje bloem op het werkblad.
- Rol of duw met je handen een bolletje deeg uit tot het ½ dik is en zo groot als de bodem van de pan.
- Verhit een koekenpan met een dikke bodem (geen vet toevoegen).
- Leg een deegplakje in de hete pan en bak het twee a drie minuten per kant, tot het gaar is.
- Verpak de gebakken broodjes in een theedoek tot je gaat eten.
- Nu is de soep gaar en kun je hem pureren met de staafmixer.
- Proef of er nog wat peper of zout bij moet
- Serveer in kommetjes, garneer met wat lente-ui en scheur allemaal een stuk van het brood