Portobello gevuld met gepofte pompoen en feta – kruidige linzen, stoofpeertjes, spruiten
Ingrediënten voor vier personen:
- 4 portobello paddenstoelen
- olijfolie
- 1/2 pompoen, ongeveer 600 gram
- 100 gram geiten- of schapenfeta
- 1 citroen
- peper en zout
Voor erbij:
- Kruidige linzen: 160 gram dupuis linzen, 4 tenen knoflook, 2 blad laurier, 1 kleine ui, 1 tl gedroogde tijm, 1/2 tl gerookt paprikapoeder (pimenton)
- stoofperen: 4 stoofperen, rood vruchtensap, 1 glas rode wijn, 1/2 sinaasappel
- spruitjes: 500 gram spruiten
Bereiding:
Portobello gevuld met gepofte pompoen en feta
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de paddenstoelen op hun “rug”, met het steeltje naar boven. Schenk over elke paddenstoel een halve eetlepel olijfolie, wat peper en zout.
- Snij de pompoen in kwarten en verwijder met een lepel de zaden uit de pompoen.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Leg de pompoen met de opengesneden zijde naar beneden op het bakpapier. Leg de portobello’s ernaast. Schuif de plaat in de oven. Haal na 10 minuten de paddenstoelen uit de oven en laat ze afkoelen. Zet de pompoen nog 20 minuten terug tot hij gaar en zacht is.
- Haal de bakplaat uit de oven, leg de pompoen op een bord en laat afkoelen.
- Schep met een lepel het heerlijke zachte vruchtvlees uit de pompoen en doe dat in een kom. Prak het fijn.
- Voeg een theelepel geraspte citroenschil toe en een kneep citroensap. Breng verder op smaak met peper en zout.
- Schep de puree in de portobello’s. Verkruimel de feta en bedek de pompoenpuree daarmee.
- Zet de paddenstoelen nog 10-15 minuten in de hete oven tot de feta een beetje gaat bruinen en serveer.
Kruidige linzen:
Doe de linzen met de ongepelde knoflook en laurier in een pan met ruim water. Kook ze in 20 minuten beetgaar. Giet ze af. Verwijder de laurier. Pel de knoflook en prak het vruchtvlees fijn. Pel en snipper de ui. Bak deze in wat olijfolie glazig. Voeg tijm en pimenton toe, roer even goed door. Voeg de knoflookpuree toe en roer nogmaals goed door. Voeg de linzen toe, meng alles goed en breng op smaak met peper en zout. Warm even door en serveer.
Stoofperen:
Schil de peren en leg ze naast elkaar in een pan. Overgiet ze met het sap en wijn. Stop de sinaasappel er tussen. Breng rustig aan de kook en kook ze in 20-25 minuten gaar. Laat ze bij voorkeur rustig in het sap afkoelen.
Spruiten:
Schoonmaken en beetgaar koken.