Rabarber-aardbeiensiroop
Ingrediënten:
- 1 kg rabarber
- 200 gram aardbeien
- 500 gram suiker of appeldiksap
Bereiding:
- Was de rabarber en snij de stengels in stukken van 3 cm.
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien.
- Doe alles in een diepe pan. Voeg zoveel water toe tot net onder het fruit. Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht koken.
- Leg een vochtige theedoek in een vergiet en zet die op een diepe pan. Giet het rabarbermengsel in de vergiet. Nu is het een kwestie van niets doen en de rabarber een paar uur of het liefst een nacht op een koele plek rustig uitlekken.
- De rabarberpulp gooi je vervolgens weg.
- Je hebt nu om en nabij 1 liter rabarbervocht. Kook dat in tot 6 dl.
- Voeg de suiker toe en breng opnieuw aan de kook en laat de suiker smelten.
- Kook de siroop nog tien minuten in en giet in een schone fles.
- Laat minimaal 24 uur rusten.
Een scheutje van deze rabarbersiroop is heerlijk in een glas biologische karnemelk of door de hangop: laat een liter volle yoghurt een paar uur uitlekken in een vergiet met daarin een vochtige theedoek. Klop 150 ml slagroom lobbig en spatel die door de uitgelekte yoghurt.