Rabarber-compôte met aardbei en versgebakken koekkruimels
Ingrediënten voor 10 personen:
- 600 gram rabarber
- 160 gram suiker
- 125 gram aardbeien
- 1/2 tl. aardappelzetmeel aangemaakt met een scheutje water
koekkruimels:
- 100 gram bloem
- 50 gram havermout
- 100 gram koude boter
- 70 rietsuiker
- Snufje zout
- extra: 1 pak vanillevla
Bereiding:
- Was de rabarber en snij de stengels in stukjes.
- Doe de rabarber met het suiker met 1 cm water in een pan.
- Laat dit 15-20 minuten zachtjes koken tot de rabarber zacht is.
- Maak de rabarber nog wat fijner, gebruik daarvoor een stamper.
- Snijd de aardbeien in stukjes.
- Voeg de aardbeien toe en kook ze 5 minuten mee.
- Wil je de compote nog iets dikker? Voeg de aangemaakte aardappelzetmeel toe aan de rabarber en breng nog een minuut aan de kook.
- Proef of de compote zoet genoeg is.
- Laat de compote afkoelen.
Maak intussen de koekkruimels:
- Verwarm de oven voor op 185 graden.
- Snij de boter in kleine blokjes.
- Meng in een lege kom de boter, bloem, suiker, havermout en zout.
- Kneed dit vlug tot een kruimelig deeg.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel daarop de deegkruimels.
- Bak ongeveer 15 minuten tot de kruimels goudbruin en gaar zijn.
- Schep de kruimels op een koud bord, dan koelen ze af en worden ze krokant.
- Schenk een laagje vanillevla in de schaaltjes, verdeel de compote daar overheen en schep als laatste de kruimels op het toetje.
Via onderstaande links vind je nog meer overheerlijke recepten met rabarber:
- Rabarber-aardbeien-compote met custardvla
- Rabarber-aardbeien siroop
- Pannacotta van yoghurt met rabarbersaus en witte chocolade
- Omgekeerde zijdezachte rabarbertaart
Wil je meer lezen over rabarber, klik dan op de link naar de blog: Barbaarse stengels