Romige, rokerige aardappeltaartjes met zelfgemaakte piccalilly
Ingrediënten:
Voor 5 eenpersoons-taartvormpjes van 10 cm ø:
- 120 gram oud brood
- 50 gram ongebrande hazelnoten
- 35 gram gesmolten boter
- 1 eidooier, losgeklopt
- ½ el vers tijm blad
- Versgemalen peper
- Vulling:
- 300 gram aardappel, geschild gewicht
- Olijfolie
- 30 gram ui, geschild gewicht
- 1 teen knoflook
- 50 gram rookkaas, geraspt
- ½ dl room
- ½ dl melk
- 1 ei
- Peper en zout
- Zelfgemaakte piccalilly, voor het recept klik je hier!
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de aardappelen in blokjes van 1 cmᶟ. Hussel ze om met 1 eetlepel olijfolie, peper en zout. Spreid de aardappelblokjes uit op een bakblik. Maal het brood en de hazelnoten fijn in de keukenmachine. Voeg de tijm, gesmolten boter, eidooier en wat peper toe en kneed dit tot een min of meer samenhangend mengsel. Vet vormpjes in met olijfolie. Verdeel het “deeg” over de vijf vormpjes en druk dit stevig met je vingers tegen de bodem en de zijkanten. Schuif de plaat met aardappelblokjes en de taartbodems in de oven. Haal na 15 minuten de vormpjes uit de oven. Schep de aardappelblokjes om en zet die nog 15 minuten terug in de oven. Snipper de ui en knoflook fijn en bak zacht met 1 el olijfolie. Meng de melk met room, het ei, de geraspte kaas, gebakken ui en knoflook en breng op smaak met peper en zout. Voeg de hete aardappelblokjes toe aan het roommengsel en roer even goed door. Verdeel de vulling over de taartjes en bak ze in 15 minuten gaar en geurig. Laat ze 5 minuten afkoelen, verwijder ze dan uit de vorm.
Serveer de taartjes met een flinke schep zelfgemaakte piccalilly.