Sla van quinoa op spinazie met geroosterde herfst-groenten met pesto-dressing
Ik verzorgde een diner-buffet ter gelegenheid van de 50-jarige verjaardag van mijn opdrachtgever en haar 49 gasten. Met in de hoofdrol onze overheerlijke Hollandse herfstgroeten, met een waardige bijrol voor peulvruchten, noten, zaden en een klein beetje vlees. Deze salade werd met heel veel smaak gegeten, de combinatie van smaken en structuren werd door de gasten erg gewaardeerd.
Ingrediënten voor vier personen:
- 200 gram quinoa
- 1 rode paprika
- 200 gram ui
- scheut balsamico azijn
- kwart bloemkool
- 100 gram spinazie
- paar takjes basilicum
dressing:
- 150 ml olijfolie
- 150 ml zonnebloemolie
- 100 ml appelazijn
- 50 ml appeldiksap
- 4 gedroogde tomaten op olie
- bosje peterselie
- 3 tenen knoflook
- 2 el goede pesto
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de quinoa met 4 dl water in een pan, breng het water aan de kook.
- Laat de quinoa in 10 minuten op zacht vuur gaar koken en daarna nog 10 minuten met de deksel op de pan nawellen.
- Stort de quinoa in een schaal en laat afkoelen.
- Snij de paprika in repen.
- Verdeel de bloemkool in roosjes
- Snij de uien in dunne parten.
- Neem een flink stuk bakpapier. Leg de paprika en ui in het midden van het papier.
- Giet wat olie over de groenten en peper en zout naar smaak, hussel de boel goed door.
- Verpak de groenten als een pakketje, zorg er daarbij voor dat er wat lucht tussen de groenten zit, zo kan er stoom in het pakket ontstaan.
- Draai het pakket op zijn kop (dichte kant boven) en leg het op een bakplaat.
- Leg het pakket gedurende 30 minuten in de hete oven.
- Haal daarna de ovenplaat uit de oven, draai het pakket om, vouw het open, schenk wat balsamico azijn over de groenten en verdeel de groenten tot een enkele laag.
- Leg de bloemkoolroosjes ernaast, hussel die om met wat olie, peper en zout.
- Laat de groenten 15 minuten roosteren, haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
dressing:
- Doe de gedroogde tomaten, peterselie, knoflook en pesto of basilicum in een maatbeker.
- Meet alle vloeibare ingrediënten af en schenk een scheut bij de vaste ingrediënten.
- Pureer deze met een staafmixer tot een glad geheel.
- Voeg nu de rest van de vloeistoffen toe en pureer tot een gladde dressing.
- Voeg naar smaak peper en zout toe.
Het bord op:
- Verdeel de rucola over een mooi serveerbord.
- Schep daar de quinoa op en schenk er wat dressing overheen.
- Verdeel de geroosterde groenten over de quinoa, besprenkel die ook met wat dressing.
- Garneer met de blaadjes basilicum.