Snijbietsoep met krokante rauwe ham
Ingrediënten voor 4 personen:
- 200 gram jonge snijbiet (of eventueel grove spinazie)
- 1 el. olijfolie
- 1 kleine ui, geschild en in stukjes
- 2 tenen knoflook, geschild en in stukjes
- ½ liter kippen- of groentebouillon
- 125 gram geschilde aardappel, in plakken
- 1 dl. room
- Peper en zout
- 2 plakjes rauwe ham
- Klein bosje bieslook, in stukjes van 2 cm
Bereiding:
- Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en knoflook op zacht vuur aan.
- Voeg de bouillon, aardappel en room toe.
- Breng het vocht aan de kook en laat de aardappel in 15 minuten gaar koken.
- Bak de rauwe ham in een koekenpan op laag vuur bruin en krokant, dat duurt ongeveer 5 minuten. Leg de ham op een vel keukenpapier om af te koelen.
- Was de snijbiet en snij de bladeren en stelen in stukken.
- Voeg de groente toe aan de soep.
- Kook de snijbiet in 10 minuten gaar.
- Pureer de soep met behulp van een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Breek de ham in stukjes.
- Schep de soep in soepkommen en garneer met krokante ham en bieslook.
Dit recept is onderdeel van mijn column Snijbiet en andere herfstvrienden.
(Gepubliceerd in het Brabants Dagblad dd 23-10-2015)