Stoof van bataat met een saus van gember, pinda’s en ananas – gerecht uit West Afrika
Ingrediënten voor 10 personen:
- Scheut zonnebloemolie
- 3 uien, klein gesneden
- 10 tenen knoflook, kleingesneden
- 10 cm gemberwortel, geschild en fijn gehakt
- 1 kg zoete bataat, in blokjes van 1.5 cm
- 900 gram witte kool, kern verwijderd en in dikke repen
- 2.5 el paprikapoeder
- 1 tl cayenne-/chilipeper of 1 el sambal oelek (of naar smaak)
- 2.5 blik gepelde tomatenblokjes
- 750 ml ananassap
- 325 gram gladde pindakaas
- Peper en zout
Bereiding:
- Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan.
- Bak hierin de ui tot hij zacht is. Voeg de knoflook en gember toe en bak deze enkele minuten mee.
- Voeg de bataat en witte kool toe.
- Bak de groente mee tot ze half gaar zijn.
- Voeg paprikapoeder en cayenne- of chilipeper toe.
- Schep de groenten door de specerijen.
- Voeg de tomaten en het ananassap toe en breng het vocht aan de kook.
- Leg de deksel op de pan en laat de groenten zachtjes gaar sudderen.
- Schep de pindakaas voorzichtig door de groenten en roer goed door.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer met de salade van wortel, komkommer en banaan (zie onderstaand recept) en gekookte rijst.
Salade van wortel, komkommer en banaan
Ingrediënten voor 10 personen:
- 375 gram wortel, geschild en grof geraspt
- 1½ komkommer, halveren, zaden eruit en in plakjes
- 3 bananen, in plakjes.
- Sap van 1½-2 citroenen
- 5 el olijfolie
- Peper en zout
Bereiding:
- Schep alle ingrediënten door elkaar.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.