Troostrijke gerechten -Broodpudding met slagroom
Ingrediënten voor 10 personen:
- 10 (liefst oude) witte/bruine/krentenboterhammen, croissants (of oliebollen)
- 7.5 dl volle melk
- 80 gram suiker
- 15 gram vanillesuiker
- 6 eieren
- 4 el gembersiroop of voor de liefhebber gemberjam
- 1 tl kaneel
- rasp van van de schil van een 1/2 citroen
- 60 gram krenten / rozijnen / gedroogde abrikozen of pruimen in stukjes, of een mix van het voorgaande
- 250 ml room
- 2 el suiker
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Bedek een ovenschaal van ongeveer 30×20 cm met 1 stuk bakpapier, onderkant en zijkanten van de schaal moeten bedekt zijn.
- Verwarm de melk en suiker + vanillesuiker in een kleine pan tot de suiker gesmolten is.
- Klop in een kom de eieren los, voeg gembersiroop, kaneel en citrusrasp toe, giet de melk met suiker erbij en klop het tot een glad beslag.
- Scheur de boterhammen in stukjes en leg ze in de ovenschaal, strooi de krenten over en tussen het brood.
- Schenk het beslag over het brood. Druk het brood een paar tellen onder in het beslag. Daarna zal het brood weer wat boven het beslag uitsteken, die stukjes worden straks lekker krokant.
- Zet de schaal in de oven en bak de broodpudding in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
- Klop ondertussen de room met suiker tot een luchtige slagroom en serveer deze bij de broodpudding.