Troostrijke gerechten – Kippensoep
Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 soepkip of 6 kippenpoten
- 1 stukje foelie
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 8 gekneusde peperkorrels
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 prei
- 1 stengel bleekselderij
Garnering van de soep:
- 1 wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1/2 prei, het witte deel
en eventueel:
- 50 gram vermicelli
- 3 el fijn geknipte selderijblad of bladpeterselie
- peper en zout naar smaak
Bereiding:
- Doe de kip in een pan en voeg zoveel water toe zodat hij onder staat.
- Zet de pan op een matig vuur en zodra het water kookt zet het vuur dan laag.
- Laat de soep zacht trekken (en schep het schuim af met een schuimspaan.
- Zodra de soep is ‘uitgeschuimd’ voeg je de ui, tijm, foelie, peperkorrels en laurierblad toe.
- Snij de wortel, prei en bleekselderij in grove stukken en voeg die toe.
- Laat de soep ongeveer 2 uur zachtjes trekken tot je het vlees makkelijk van de botten kunt loshalen.
- Haal de kip uit de soep en zeef de bouillon.
- Je kunt de soep ontvetten. Laat daarvoor de bouillon afkoelen tot lauw, zet hem dan in de koelkast om volledig af te koelen. Daarna kun je eenvoudig het gestolde vet van de bovenkant afscheppen
- Haal het kippenvlees van de botten en snij of pluk het in kleine stukjes.
Garnering:
- Schil de wortel, snij in dunne plakjes en vervolgens in lucifers
- Snij de prei en bleekselderij in dunne plakjes
- Voeg de groente en evt. de vermicelli toe aan de bouillon en breng dit aan de kook, laat een kwartiertjes zachtjes gaar koken.
- Voeg het kippenvlees toe en breng de soep eventueel op smaak met peper en zout.
- Laat de soep nog heel even zachtjes doorwarmen maar breng het niet meer aan de kook.
Eet smakelijk!