Tuinboon op tomaat
Voorgerecht voor vier:
- Klontje roomboter
- 1 kleine ui, gepeld en in stukken
- 1 teen knoflook, gepeld en in plakjes
- 500 gram rijpe tomaten, in stukjes
- ½ tl bonenkruid gedroogd
- 1 dl water
- 1 groentebouillonblok
- 1 kg tuinbonen (ongepeld gewicht)
- 250 gram tomaat
- Peper en zout
Bereiding:
- Verhit de boter in een pan.
- Voeg ui en knoflook toe en bak deze op zacht vuur tot ze gaar en geurig zijn.
- Voeg de tomatenstukjes, het bonenkruid, het water en het bouillonblok toe.
- Breng aan de kook en laat in 30 minuten de tomaten helemaal gaar koken.
- Haal de soep door de roerzeef en breng hem op smaak met peper en zout.
- Breng een flinke pan met water aan de kook.
- Neem de 250 gram tomaten en zet bij het kroontje met een scherp mes een kruis.
- Houdt de tomaten 15 seconden in het kokende water en spoel ze koud af, laat het water staan.
- Verwijder het vel van de tomaten en snij ze in kwarten.
- Verwijder de zaden en het kroontje van de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Dop de tuinbonen, breng het water weer aan de kook en kook de bonen in 5-8 minuten (afhankelijk van de grootte) gaar.
- Spoel onder de koude kraan de hitte van de bonen en verwijder de grijze schil.
- Voeg de tomatenblokjes toe aan de gezeefde soep en breng de soep weer aan de kook.
- Schep een lepel soep in vier diepe borden en schep daar een flinke lepel dubbelgedopte tuinbonen op.
Eet smakelijk!