Verrukkelijke vega-burger met gierst, geitenkaas en walnoten op toast
Biobudget vroeg Bossert Kookwerken om een recept voor een goeie en lekkere burger zonder vlees. Zie hier het resultaat …..
Ingrediënten voor vier stuks:
- 50 gram rode linzen
- 50 gram gierst
- 30 gram ui
- 50 gram wortel
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 ei
- 1/2 tl (gerookt) paprikapoeder
- 1 tl gemalen koriander
- 20 gram walnoten
- 20 gram zwarte olijven zonder pit
- 40 gram stevige verse geitenkaas of feta
- maismeel
- voor het serveren: 8 (oude) boterhammen, handje ruccola, 4 slabladeren, wat geraspte wortel, 2 dl Griekse yoghurt op smaak gebracht met het fijngehakte blad van een bosje basilicum, wat peper en zout
Bereiding:
Breng 2 dl water aan de kook. Voeg de gierst en rode linzen toe en laat die in 18 minuten op laag vuur gaar koken. Roer alle korrels los en laat afkoelen.
Hak de ui en knoflook fijn en rasp de wortel grof. Verhit een eetlepel olijfolie en smoor de ui en knoflook op zacht vuur gaar. Klop het ei los. Hak de walnoten grof en de olijven juist heel fijn.
Voeg alles toe aan het gierst-linzen mengsel. Breng op smaak met paprikapoeder, gemalen koriander en peper en zout naar smaak. Vermeng alles goed.
Verdeel de geitenkaas in 4 delen. Maak je handen nat en verdeel ook het gierstmengsel in vier delen. Neem een deel in je hand, duw er een kuiltje in en leg daarin een stukje geitenkaas. Vouw de zijkanten om de kaas heen en vorm een platte ronde burger. Maak op deze manier vier burgers en rol ze door het maismeel. Leg de burgers op een stuk bakpapier en laat ze een uur lang opstijven in de koelkast.
Verhit 3 el olijfolie in een koekenpan en bak de burgers in ongeveer 10 minuten aan beide kanten bruin.
Serveren:
Rooster de boterhammen. Besmeer ze met de basilicumyoghurt en beleg ze met ruccola, sla en wortel. Leg daar de burger op en sluit af met de tweede geroosterde boterham.