“Wilde” vlierbessen kwarktaart
Ingrediënten voor 10-12 punten:
Voor het licht-gezoete vlierbessensap:
- vlierbessen
- 150 gram suiker
Voor de bodem:
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram suiker
- Snuf zout
- 2 eieren
- 100 gram gesmolten boter
Voor de kwarkvulling:
- 460 gram volle kwark
- 200 ml licht gezoet vlierbessensap
- 185 gram suiker
- 11 blaadjes gelatine
- 250 ml room
- 1 citroen
Voor de gelei-topping:
- 400 ml licht gezoet vlierbessensap
- 5 vellen gelatine
Bereiding:
- Begin met de vlierbessen. Pluk ze rijp en zwart met scherm en al, ongeveer een plastic tas halfvol. Eenmaal thuis knip je de bessen (geen probleem als er nog een stukje tak aan zit) los en laat ze in en diepe pan vallen. Voeg een klein scheutje water toe en breng de boel aan de kook. Laat ongeveer 10 minuten koken.
- Leg een theedoek in een vergiet en zet het vergiet op een pan. Kieper de gekookte vlierbessen met het vrijgekomen sap in de vergiet. Vouw de theedoekpunten over de vlierbessen heen en leg iets van gewicht op het vlierbessenpakketje. Laat het zo enkele uren tot een nacht staan. Daarna druk je zoveel mogelijk sap uit het pakket.
- Meet 500 ml vlierbessensap af en verwarm het in een pan. Voeg 150 gram suiker toe en laat deze oplossen en zet dit opzij. Je hebt het straks nodig voor zowel de kwarkvulling als de toplaag.
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe het meel, suiker, zout, eieren en boter in een kom en klop het met een garde of mixer tot een homogeen beslag. Leg een vel bakpapier op de bodem van een springvorm van 24Ø. Vet de zijkant van de vorm in met boter of olie. Schep het beslag in de vorm en bak die in 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
kwarkvulling:
- Laat de gelatine 10 minuten weken in ruim water. Pers de citroen uit, schenk het sap samen met de suiker in een pan. Breng dat aan de kook en draai het vuur dan uit. Voeg de uitgelekte gelatinevellen al roerend toe aan het sap tot ze zijn opgelost.
- Roer 200 ml vlierbessensap door de kwark. Roer het gelatine-mengsel door de kwark. Klop de slagroom lobbig en spatel die zorgvuldig door het kwark-mengsel. Giet de kwarkvulling op de cakebodem. Zet de taart 2 uur in de koelkast om op te stijven.
geleitopping:
- Laat 5 vellen gelatine 5 minuten wellen in het water. Verwarm 400 ml vlierbessensap tot het kookpunt. Haal de pan van het vuur. Laat de gelatine uitlekken en voeg toe aan het warme sap. Roer goed door zodat de gelatine volledig oplost. Laat het vlierbessensap afkoelen tot het lauwwarm is en schenk het sap dan voorzichtig op de taart.
- Zet de taart weer terug in de koelkast en laat hem daar nog minimaal 2 uur staan.
- Snij met een warm mes de taart los van de taartring en zet hem op een mooi plateau.
Eet smakelijk!!