Witlof gevuld met purperen salade
Ingrediënten voor een bord vol:
- 150 gram rode kool
- 25 gram rode ui
- 100 waspeen
- 100 gram rode biet
- 1 struik witlof van +/- 150 gram
- 2 el sesamzaad
Voor de marinade:
- 50 ml olijfolie
- 50 ml zonnebloemolie
- 50 ml appelazijn
- 25 ml appeldiksap
- Mespunt mosterd
- Peper en zout
Bereiding:
- Snijd de rode kool en rode ui in ragfijne repen.
- Schil de wortel en rode biet rasp beide grof.
- Meng alle ingrediënten van de marinade en breng deze op smaak met peper en zout.
- Doe rode kool, rode ui, wortel en biet in een kom en schenk de marinade erbij.
- Kneed nu met blote handen de groente even goed door, zo maak je hem wat malser.
- Zet de salade in de koelkast en laat hem minimaal 3 uur marineren, roer af en toe even om.
- Proef of de sla goed op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en/of zout toe.
- Snij de onderkant van de lof en haal de blaadjes los.
- Laat de salade wat uitlekken en vul elk lofblaadje met een eetlepel salade.
- Sprenkel wat sesam over de rode salade.
- Leg de gevulde blaadjes in een bloemvorm op een groot bord.
Heerlijk als voorgerecht of als hapje bij een goed glas rode port.
Dit recept is onderdeel van deze blog die ik schreef voor het Brabants Dagblad.