Zachte bloemkoolsoep met topping van wortelpeterselie, bospeen en appel
Traditiegetrouw vieren we op 4 januari het Driekoningenfeest in onze wijk Maliskamp. Dat is romantiek ten top; in onze bomenrijke speeltuin staan vuurkorven, we schenken glühwein en warme chocolademelk en eten worst van de bbq met brood. Twee verhalenvertellers vertellen verhalen 🙂 en ik sta achter een kraam met twee grote pannen vers gemaakte soep…..
Ter inspiratie heb ik hier nog een heerlijk soep-recept voor je:
Ingrediënten:
- 350 gram bloemkool
- 60 gram ui, in stukken
- 2 teen knoflook, grof gehakt
- 200 gram wortelpeterselie
- 200 gram bospeen
- 0.5 el korianderzaad
- 100 gram hand-appel
- 1 el citroensap
- 1 tl citroenschil rasp
- 3 volle el fijngehakte peterselie
- 1 groentebouillonblok
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de wortelpeterselie en bospeen, snij ze in blokjes van 1 cm.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreidt over de ene helft van het papier de groenteblokjes uit.
- Giet er wat olijfolie, peper en zout overheen en hussel goed door elkaar.
- Vijzel het korianderzaad grof en strooi dat over de groenteblokjes.
- Verdeel de bloemkool in roosjes en verdeel ze over de lege helft van het bakpapier.
- Besprenkel de bloemkool met wat olijfolie en peper en zout.
- Schuif de plaat en de oven en bak alles in 20 minuten beetgaar.
- Schil de appel en snij hem in blokjes van 1 cm. Voeg citroensap en –rasp en peterselie toe aan de appel en roer goed door.
- Verhit wat olijfolie in een pan en smoor de ui en knoflook in 10 minuten zacht en geurig.
- Voeg 4 dl water en het bouillonblok toe en breng aan de kook.
- Voeg de geroosterde bloemkool toe en kook die in 10 minuten gaar.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een zalvige, zachte soep. Breng hem op smaak met nog wat peper en zout.
- Schep de soep in vier diepe borden.
- Meng geroosterde groenten met de appel.
- Schep er een flinke lepel van op de soep. Maak de af met een scheutje fruitige olijfolie.