Zachte bloemkoolsoep met topping van wortelpeterselie, bospeen en appel
Traditiegetrouw vieren we op 4 januari het Driekoningenfeest in onze wijk Maliskamp. Dat is romantiek ten top; in onze bomenrijke speeltuin staan vuurkorven, we schenken glühwein en warme chocolademelk en eten worst van de bbq met brood. Twee verhalenvertellers vertellen verhalen 🙂 en ik sta achter een kraam met twee grote pannen vers gemaakte soep…..
Ter inspiratie heb ik hier nog een heerlijk soep-recept voor je:
Ingrediënten:
- 350 gram bloemkool
- 60 gram ui, in stukken
- 2 teen knoflook, grof gehakt
- 200 gram wortelpeterselie
- 200 gram bospeen
- 0.5 el korianderzaad
- 100 gram hand-appel
- 1 el citroensap
- 1 tl citroenschil rasp
- 3 volle el fijngehakte peterselie
- 1 groentebouillonblok
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de wortelpeterselie en bospeen, snij ze in blokjes van 1 cm. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en spreidt over de ene helft van het papier de groenteblokjes uit. Giet er wat olijfolie, peper en zout overheen en hussel goed door elkaar. Vijzel het korianderzaad grof en strooi dat over de groenteblokjes. Verdeel de bloemkool in roosjes en verdeel ze over de lege helft van het bakpapier. Besprenkel de bloemkool met wat olijfolie en peper en zout. Schuif de plaat en de oven en bak alles in 20 minuten beetgaar.
Schil de appel en snij hem in blokjes van 1 cm. Voeg citroensap en –rasp en peterselie toe aan de appel en roer goed door.
Verhit wat olijfolie in een pan en smoor de ui en knoflook in 10 minuten zacht en geurig. Voeg 4 dl water en het bouillonblok toe en breng aan de kook. Voeg de geroosterde bloemkool toe en kook die in 10 minuten gaar. Pureer de soep met een staafmixer tot een zalvige, zachte soep. Breng hem op smaak met nog wat peper en zout.
Schep de soep in vier diepe borden. Meng geroosterde groenten met de appel. Schep er een flinke lepel van op de soep. Maak de af met een scheutje fruitige olijfolie.